За период от шест години и половина в Русе повишението на

...
За период от шест години и половина в Русе повишението на
Коментари Харесай

Русе е на второ място след София по поскъпване на имотите

За интервал от шест години и половина в Русе повишението на цените на парцелите е със 79,8%

Жилищата в София нарастнаха с 92% За интервал от шест години и половина. Общото нарастване на цената на парцелите в страната е с близо 68%

Жилищата в София нарастнаха с близо 92% за интервал от шест години и половина, съобщава . Това подрежда столицата преди всичко измежду градовете в страната с над 120 хиляди поданици в ранглиста за повишаване на парцелите. Цените на жилищата ново строителство в София през второто тримесечие на годината са със 79,3% по-високи по отношение на 2015 година, демонстрират данни на Националния статистически институт. При съществуващите жилища повишаването за същия интервал е по-голямо - с 98,6%. Така столицата държи първото място по повишаване и на старите и на новите жилища. Данните за подобен дълъг интервал от време демонстрират, че в София има съществено търсене както на ново строителство, по този начин и на съществуващи къщи и жилища, а цените устойчиво вървят нагоре.

На второ място измежду шестте най-големи града в страната се класира Русе, с покачване на цените на парцелите със 79,8% за интервал от шест години и половина. Във всичките шест града с над 120 хиляди поданици повишаването на старите жилища за подобен дълъг интервал от време е по-голямо от това на новото строителство. Повишението на цените на новите жилища в Русе е с 56,7% по отношение на 2015 година Жилищата в съществуващи здания в крайдунавския град за същия интервал са поскъпнали с 83,2%.

Топ три на градовете с най-голямо повишаване на парцелите се добавя от Пловдив, който изостава напълно малко сред Русе. В града под тепетата цените на жилищата са нарастнали с над 71% за интервала. При новото строителство в града повишаването е с 59%. При съществуващите жилища нарастването на цените е доста по-голямо - с 83,6 на 100.

Пловдив е на трето място по повишаване на къщите и жилищата за интервала от 2015 година насам.

Челната петица на огромните градове с най-бързо поскъпващи парцели се добавя от Стара Загора и Варна. На четвърто място в общата ранглиста е Стара Загора (+65,9%), следвана от Варна с 51%. Характерно за Стара Загора е, че придвижването на цените на новите и на съществуващите къщи и жилища за дълъг интервал от време е доста близо. За шест години и половина новите жилища са поскъпнали с 62,6%, а остарялото строителство - с 68,5%.

Във Варна обстановката е друга. В морската столица има най-голяма разлика сред повишаването на новото и остарялото строителство. Повишението на цените на новите къщи и жилища за шест години и половина е с 33,8%, а съществуващите жилища са поскъпнали доста повече - с 61,5%. При новото строителство придвижването на цените доста зависи от това какъв брой нови здания излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от вида строителство - дали е първокласен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

Последното шесто място в класацията за повишаване на парцелите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните парцели в морския град са нарастнали приблизително с 47,8% по отношение на 2015 година, демонстрират данните на Национален статистически институт. Като обстановката при новите и съществуващите къщи и жилища е близка до тази във Варна. При новите жилища в Бургас повишаването е с 34,5%, а при жилищата в съществуващи здания покачването на цените е много по-голямо - с 61,8%. Разликата в повишаването на новите и старите жилища е съвсем колкото във Варна.

Общо за страната жилищата за интервала са поскъпнали с 67,6%, като при придвижването на цените на новото и остарялото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в остарели здания са поскъпнали със 74,4%, а растежът на цените на новото строителство е с над 56%.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР